ΣΗΜΕΡΑ:

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ESPACIOUNO

προγραμμα ΣΑΒΒΑΤΟΥ 17.01


12:00 - 15:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ "ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ 1"

Εργαστήρι κατασκευής κοστουμιών απο χαρτί και ανακυκλωμένα υλικά με τη Στέλλα Αναστασάκη. Τα κουστούμια θα χρησιμοποιηθούν στον αυτοσχεδιασμό χορού την Κυριακή 25.01.
από τη συνέντευξη στο ρ.σ. 9.58 (16.01.2009):

(περισσότερα...)
(ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

16:00 - 20:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Εργαστήρι με τον Δημήτρη Σαρρή για τις βασικές αρχές και πρακτικές κατασκευής και παιξίματος αυτοσχέδιων οργάνων.
Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από όλο τον κόσμο και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν όργανα και θα παίξουν σε μια ορχήστρα με βασικό υλικό το φελιζόλ.
(περισσότερα...)
(ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 12 €)

21:30 ΣΥΝΑΛΙΑ "ACTE VIDE, METASOUND GROUP PROJECT"
Πειραματικοί αυτοσχεδιασμοί με κείμενα και μεταήχους.
(περισσότερα...)


ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
20:00 "KIKI + BOUBA"
στο SPITI MOU innercitygroove
(Λέοντος Σοφού 26, 1ος όροφος)

εργαστηρι αυτοσχεδιων οργανων

Σάββατο 17.01 (16:00-20:00)

Εργαστήρι αυτοσχέδιων οργάνων με τον Δημήτρη Σαρρή:
«case study: Styrofoam Orchestra» (Ορχήστρα φελιζόλ)

Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την κατασκευή και χρήση αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων. Πρόκειται για ιδέες και κατασκευές όχι μόνο για την καλλιτεχνική δημιουργία και την εκπαίδευση αλλά και για την καθημερινότητά μας.
Τα αυτοσχέδια όργανα υπάρχουν στις λαϊκές παραδόσεις όλων των εποχών. Τον εικοστό αιώνα, με την ανακάλυψη του πλαστικού και των συνθετικών υλικών, οι δυνατότητες για αυτοσχέδια όργανα έγιναν σχεδόν ατέλειωτες. Όλα τα μουσικά ρεύματα αξιοποίησαν τις δυνατότητες αυτές, όμως στις μέρες μας εμφανίζονται εξειδικευμένες ορχήστρες που πειραματίζονται με συγκεκριμένα υλικά και αντικείμενα.
Μελετήθηκαν επίσης γενικές αρχές κατασκευής και βασικά αυτοσχέδια όργανα. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ως «μελέτη περίπτωσης» (case study) μια «styrofoam orchestra», επιλέγοντας το "φελιζόλ" για υλικό της ορχήστρας μας. Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν όργανα και δημιούργησαν μια ορχήστρα που έπαιξε αυτοσχέδια μουσική.

απο το εργαστηρι κουστουμιων απο χαρτι

Σαββάτο 17.01 (12:00-15:00) και Κυριακή 18.01 (12:00-15:00)

φωτογραφίες από τα 2 εργαστήρια







αυτοσχεδιασμοι με κειμενα και μεταηχους

Σάββατο 17.01 (21:30)

METASOUND GROUP PROJECT (www.metasound.gr)

Η Ομάδα μεταήχων (Metasound Group Project) χρησιμοποιεί αυτοσχέδια όργανα από καθημερινά αντικείμενα. Έχει παρουσιάσει όργανα από όλο τον κόσμο και έχει χρησιμοποιήσει πολλές καινούργιες επινοήσεις, όπως την χαρακτηριστική "δοξοτή απλώστρα".

Ξεκινώντας από εργαστηριακές ακαδημαϊκές αναζητήσεις, το project "Ομάδα Μεταήχων" δεν έχει τα αυτοσχέδια όργανα ως αυτοσκοπό, παρ' όλα αυτά τα μελετάει τεχνικά μέχρι τα "όριά" τους. Είναι μια δημιουργική αναζήτηση στην οποία καλείται "ο ήχος να μιλήσει για τον ήχο" να γίνει δηλαδή ένας "μεταήχος". Στο project έχουν συμμετάσχει μουσικοί, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες, σε μια πορεία δια μέσου αιθουσών συναυλιών αλλά και διαλέξεων.

Οι ήχοι, άλλοτε στη σκηνή άλλοτε σε εγκαταστάσεις (installations), γεννιoύνται από καθημερινά αντικείμενα αλλά δεν είναι απαραίτητα καθημερινοί. Μπορεί, όμως, ο καθένας μας να τυς κατακτήσει γιατί τα (ηχητικά) μέσα βρίσκονται δίπλα μας. Το project των μεταήχων προεκτείνεται στο διαδίκτυο στον πολυμεσικό ιστοχώρο.